Over ons

Daisy Engels

Mijn naam is Daisy Engels, en ik werk momenteel als psycholoog in de ouderenzorg.
Na mijn master psychologie, kwam ik in aanraking met een NLP-coach die mij nieuwsgierig maakte naar coachingsvaardigheden. Als gevolg hiervan heb ik een twee jarige opleiding tot NLP Master coach gevolgd. Kort daarna kwam er een vacature voor teamcoach in de verpleeghuiszorg op mijn pad, en deze functie heb ik met veel plezier 7 jaar lang uitgeoefend. Mijn werkgever heeft mij in die tijd veel ruimte geboden om via scholingen en trainingen mijn kennis op het gebied van coaching en teambegeleiding te vergroten. Mijn aandacht en focus lag uiteraard bij de teams in de zorg, maar in deze jaren begon ik naast mijn passie voor het begeleiden van teams ook steeds meer affiniteit te ontwikkelen voor de verpleeghuisbewoners. Uiteindelijk ben ik gaan werken als psycholoog binnen het verpleeghuis. In de zoektocht naar het vinden van mijn nieuwe rol als psycholoog ten opzichte van deze teams kwam ik terecht bij de cursus ‘begeleiden van verzorgende teams’ van het Pgd.
Daar waar ik de verwachting had mijn coachende houding juist los te moeten leren laten in deze nieuwe rol, heeft deze cursus mij doen inzien hoe goed ik mijn opgedane kennis en ervaring juist kon gebruiken en inzetten als psycholoog in de ouderenzorg. Tevens heeft deze cursus mij doen inzien hoe groot de behoefte is bij collega psychologen om meer handvatten te krijgen in het werken met teams. Iets waar we in onze opleiding tot psycholoog vrijwel niet op worden voorbereid.
Ik zie het dan ook als een superleuke uitdaging om bij te dragen aan het vergroten van kennis en kunde onder psychologen in het werken met en coachen van zorgteams.

Jannet van Klaveren

Ik ben Jannet van Klaveren en ik ben GZ-psycholoog en systeemtherapeut en werk sinds 2006 in de ouderenzorg, waarvan de eerste jaren binnen de ambulante ouderen GGZ en sinds 2009 met veel plezier in het verpleeghuis. Sinds januari 2022 ben ik helemaal eigen baas en begeleid ik vooral collega’s die in het verpleeghuis werken. Dit is bijvoorbeeld als supervisor of werkbegeleider, maar ook als consulent bij CCE. Zie voor wat ik doe www.jannetvanklaveren.nl.

Ik ben iemand met veel energie en passie voor mijn vak. Aan de ene kant ben ik erg van de inhoud (altijd op zoek naar de kern van het probleem en echt begrijpen hoe iets in elkaar zit), maar aan de andere kant ben ik ook gericht op processen en het grote geheel. Als systeemtherapeut heb ik altijd veel aandacht voor processen binnen en tussen een zorgteam, een multidisciplinair team, een systeem van naasten en een zorgorganisatie. Ik ben in staat om hier een zorgvuldige analyse van te maken en gebruik deze kennis om uiteindelijk tot een daadwerkelijke verandering te komen.

Beide vormen van analyse gebruik ik om samen met een multidisciplinair team en naasten een passend plan van aanpak te maken, waarbij de interventies tegemoet komen aan de wensen en behoeften van deze bewoner, maar ook bij wat er mogelijk is bij dit team en organisatie.

Als systeemtherapeut zal ik niet op directieve wijze sturen, maar probeer ik een proces op gang te brengen binnen een systeem (bijvoorbeeld een zorgteam, multidisciplinair team of organisatie). Ik geloof altijd sterk in de veerkracht van elk systeem, waarbij ik probeer zonder oordeel te kijken naar waar een collega, team of organisatie nu precies staat. Daarna zal ik alles op alles zetten om een team in beweging te zetten, waarbij het doel is steeds een klein stapje vooruit, zonder het einddoel uit ogen te verliezen.

Ik zou het erg mooi vinden als de systemische technieken en coachingsvaardigheden veel meer worden ingezet binnen de verpleeghuizen. Dit in het bijzonder door psychologen die zo’n cruciale rol kunnen hebben om de zorgteams te inspireren, te verbinden en meer vertrouwen te geven. Dit natuurlijk met als einddoel om de zorg voor bewoners te verbeteren. 

Margreet Kolbe

Ik ben Margreet Kolbe en ik werk op dit moment als als coach en supervisor in mijn eigen praktijk. Voor mij is leren en ontwikkelen een belangrijk onderdeel van het leven. Ik heb kunstacademie gedaan en een aantal jaren voor de klas gestaan als docent tekenen en beeldende vorming. Het contact met de leerlingen en collega’s vond ik boeiender dan het lesgeven, en na een kleine omzwerving via Australië ben ik bij een coach terecht gekomen om uit te zoeken wat ik nu eigenlijk wilde in mijn werkende leven. Dat werd werken met mensen. 

Zo ben ik de opleiding tot pastoraal werker gaan volgen en ben ik vier jaar werkzaam geweest als geestelijk verzorger in een woonzorgcentrum voor ouderen. In mijn werk was ik veel aan het afbouwen van het leven met mensen en helpen de balans van het leven op te maken. Heel mooi werk, maar ik wil ook opbouwen met mensen. Het coaching traject wat ik heb gevolgd vond ik heel leerzaam en leuk en heeft me, tien jaar later, geïnspireerd om zelf de post-hbo opleiding tot supervisor en coach te gaan doen. Inmiddels ben ik bezig om mijn eigen praktijk vorm te geven. Ik geef supervisie aan studenten Social Work en coach professionals die vast lopen in hun werk. Deze cursus ontwikkelen geeft me geeft me superveel energie. Met mijn kennis vanuit de ouderenzorg en ervaring als coach en supervisor hoop ik vooral op het vlak van de individu mijn aandeel te kunnen leveren in de zoektocht van anderen.